Er is niets mis met je.
Rouwen is een natuurlijk proces na een verlies. Dus ook rouwen na het verlies van je baan. Elke verandering brengt een bepaalde rouw met zich mee, omdat wat er eerst was, er niet meer is. Het verliezen van je baan dwingt je om heel snel te veranderen. Dus de gevoelens die samenhangen met rouw, met de pijn van het verlies zullen intens zijn. Je voelt je misschien bang, je bent misschien gekwetst, je voelt je misschien afgewezen, je bent misschien boos. Of misschien ben je in paniek, voel je je schuldig? Weet dat al deze gevoelens normaal zijn. Er is niets mis met je. Je hebt alle reden om deze gevoelens te hebben. Accepteer ze en wees niet te streng voor jezelf. Deze gevoelens horen bij het rouwen na het verlies van je baan.
Deze gevoelens van angst, depressie, boosheid, enzovoorts maken het wel moeilijker om terug te komen op de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk dat je aan de slag gaat met je emoties.
Wat kun je doen om deze emotionele achtbaan een halt toe te roepen?
- Praat met een vriend of familielid die je vertrouwt. Vertel wat er door je heen gaat, wat je voelt. Hij of zij hoeft geen expert te zijn en oplossingen voor je te hebben, hij of zij hoeft alleen maar te luisteren. Door het delen van je emoties van angst, boosheid, gekwetstheid voel je je vaak beter. En doordat er naar je geluisterd wordt, voel je je ook gezien in je pijn.
- Schrijf over je gevoelens. Schrijf hoe je je voelt nu je geen werk hebt. Schrijf over je angst voor de toekomst. Schrijf over wat je mist van je baan. Schrijf ook waar je blij om bent met betrekking tot je baan. Schrijf wat je nog had willen zeggen tegen je vorige werkgever. Of niet had willen zeggen maar wat je nog wel dwars zit over je vorige werkgever.
- Accepteer de realiteit. Het is belangrijk te onderkennen hoe moeilijk het verlies van een baan en werkeloosheid is. Het is even belangrijk om niet in een slachtofferrol te gaan zitten. Dus probeer de situatie te accepteren in plaats van constant bezig te zijn met wat er gedaan had kunnen worden om te voorkomen dat je nu in deze situatie zit. Als je daarmee bezig bent, ben je enkel bezig met het verleden en je mag gaan accepteren dat je je baan hebt verloren en je nu werkeloos bent. Dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.
- Geef jezelf niet de schuld. Het is gemakkelijk om jezelf de schuld te geven wanneer je je baan hebt verloren en werkloos bent. Het is echter belangrijk om dat niet te doen. Het trekt jezelf omlaag, het verlaagt je zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Het verandert niets aan de situatie. Voor een nieuwe baan heb je je zelfvertrouwen hard nodig. Dus in plaats van : “Ik ben een loser” denk je : “Ik heb mijn baan verloren door de recessie, ik was goed in mijn werk.”
- Bekijk het van de positieve kant. Het verliezen van een baan is gemakkelijker te accepteren als je het positieve ervan ziet. Wat kun je leren van deze ervaring? Welke kansen heb je nu je je baan kwijt bent en je werkeloos bent? Word je er sterker van? Meer zelfbewust? Durf je nu de carrière switch te maken die je niet durfde te maken toen je je baan nog had? En ook als is het niet gemakkelijk, probeer iets positiefs te zien in de nieuwe situatie.
- En als je in die achtbaan zit, wees je bewust van de valkuilen. Jezelf terugtrekken lijkt misschien te helpen, maar het is beter om je te omringen met vrienden en familie die je steunen.
Constant je boosheid ventileren naar familie en vrienden zorgt dat je in een negatieve spiraal komt en steeds meer medelijden met jezelf krijgt. Zelfmedelijden is slecht voor het vinden van een nieuwe baan. Vind je het lastig om mijn tips uit te voeren? Ik help je er graag bij, want ook ik heb ervaren dat het fijn is als iemand een tijdje met je meeloopt.
Wat doe jij om het verlies van je baan te integreren in je leven?
Ingrid zegt
Ik hoop dat ik nog lang met jou mag samen(mee) lopen. Je bent op de goede weg. Heel b(hor)izonder hoor?. Tot morgen